سبک مونوکروماتیک

مونو در لغت به معنی یک و کروم به معنای رنگ است، واژه مونوکروماتیک از نظر ادبی به معنای تک رنگ است اما در دکوراسیون داخلی به معنای استفاده از یک رنگ واحد در طیف های تیره تا روشن برای ایجاد فضایی زنده می باشد. به همین دلیل زمانی که در یک محیط از وسایل یک‌رنگ استفاده می‌شود به‌اصطلاح می‌گوییم از سبک مونوکروم در معماری و طراحی دکوراسیون آن محیط استفاده ‌شده است.

این سبک برای طراحان حرفه‌ای و آماتور، بسیار جذاب و پرطرفدار است و از رنگ‌هایی چون سفید و سیاه و طیف‌های این دو رنگ، به‌عنوان رنگ‌های اصلی در طراحی خود استفاده می‌کنند؛ برای مثال رنگ خاکستری در انواع تیره و روشن آن، باعث دوچندان شدن زیبایی محیط می‌شود. این سبک از طراحی از گذشته اجرا می‌شده، اما امروزه میزان استفاده از آن بیشتر شده است. ساده ترین راه برای ایجاد فضایی سرشار از هارمونی استفاده از الگوی مونوکروماتیک است.

قدم اول برای به کار بردن رنگ‌های مونوکروم در معماری یا کروماتیک این است که رنگ موردعلاقه‌تان را انتخاب کنید، سپس برای این‌که بتوانید یک ترکیب کروماتیک به وجود بیاورید باید سایه‌های روشن‌تر و تیره‌تر رنگ اول را انتخاب کنید. طراحی بر اساس رنگ‌های کروماتیک یعنی به کار بردن تنالیته‌های تیره و روشن از یک رنگ.

در اتاق‌خواب خود با اضافه کردن رنگ‌هایی مانند سفید، کرم و بژ، فضای تیره‌ اتاق روشن‌تر می‌شود که با گذاشتن گیاهان در اتاق رنگ سبز و تازگی در اتاق و سبک مونوکروم پدیدار می‌شود. بافت به سطح ناهموار اتاق جذابیت و زیبایی می بخشد و باعث ایجاد سایه روشن در سطوح تک رنگ می شود. کوسن ها، فرش و پرده عناصر خوبی برای افزودن بافت به فضا هستند.

افزودن چاپ های تک رنگ نیز از نظر بصری زیبایی بی نظیری در دکوراسیون فضا ایجاد می کند. برای ایجاد تنوع می توان یک رنگ خنثی به پالت رنگ های غیرخنثی اضافه نمود، بنابراین با اضافه نمودن رنگ های سیاه و سفید به رنگ اصلی می توان فضای اتاق را زنده تر جلوه داد.

در این سبک استفاده از شکل‌ها و متریال مختلف ضروری است. در شهرهای شلوغ که خانه به یک مکان برای دوری از شلوغی بیرون تبدیل می‌شود، بسیاری به سراغ رنگ‌های خنثی می‌روند اما ازآنجایی‌که این رنگ‌ها فضایی بی‌روح ایجاد می‌کنند، نباید اهمیت فرم را از یاد برد.

 

ویژگی های اصلی سبک مونوکروماتیک:

  • از یک رنگ واحد در طیف های تیره تا روشن برای ایجاد فضایی زنده، استفاده می شود.
  • اشیا و المان های هم رنگ از کم رنگ تا پر رنگ ترکیب می گردد.
  • افزودن چاپ های تک رنگ و طرح ها و بافت های متنوع برای ایجاد جذایت بصری در طراحی داخلی فضا
  • نورپردازی محیط در طیف رنگی اصلی می باشد.
  • استفاده از ترکیب رنگهای سفید، مشکی و خاکستری در رنگ اصلی استایل مونوکروماتیک می تواند به شکلی جالب، تاثیر رنگ اصلی را بیشتر کرده و همچنین از یکنواختی استایل بکاهد.
  • استفاده از رنگ متضاد به نوعی که مکمل رنگ اصلی در دایره رنگی محسوب شود مجاز می باشد.
  • از رنگ‌های خنثی بهره ببرید
  • از طبیعت الهام بگیرید
  • سبک مونوکروماتیک مناسب فضای کوچک است، زیرا استفاده از سایه و تن های مختلف یک رنگ خاص باعث می شود فضا بزرگ تر جلوه کند.